Учениците от ПТГ показаха уменията си в електрониката

На 31 януари се състоя училищния кръг от националното състезание „Мога и зная как“, организирано от МОН с партньорството на търговска верига „Елимекс“.
В състезанието участваха ученици от 9, 10, 11 и 12 клас от специалности „Системно програмиране“ и Компютърна техника и технологии“, разделени на две възрастови групи.
Младите техници и програмисти премериха сили в два кръга – теоретичен тест и практическа задача, в която трябваше да покажат уменията си в областта на електрониката. Класираните на първо и второ място в двете възрастови групи ще имат възможност за участие във следващия етап – регионален кръг.
Наградите бяха осигурени от търговска верига „Елимекс“.
Участниците в състезанието от 11 и 12 клас могат да участват с резултатите от него в класиране на Техническия университет – Габрово.
Състезанието „Мога и зная как“ е едно от националните състезания по професии, които Професинална техническа гимназия провежда ежегодно. До края на месец февруари предстои провеждане на училищен кръг от състезанието за техници по транспортна техника – „Най-добър млад автомонтьор  и водач на МПС“.
Състезанията по професиите целят да се даде възможност на учениците да приложат знанията си и уменията чрез участия в състезателни прояви и да ги  постави в конкурентна среда, което да стимулира развитието им по избраната професия.