История

t2
На 12 септември 1925 година с обява № 1 се известява за откриване на училище със специалности „Колари” и „Столари”. Учебните занятия се водят в сградата на основното училище – Медресето и в частни сгради.

t1

 

На 12 юли 1928 година завършват учениците от първия випуск – 16 колари и 21 столари. Още същата година учениците участват със свои изделия на обща изложба в страната. Строи се сграда на училището и през следващите десетина години се пристрояват работилници и нови стаи.

S3

 

През юни 1937 година училището печели второ място на конкурса на Военното министерство с направената двуколка за армията. Получава и парична награда – 7000 лева.
S4

 

1942 година е години на изпитания. Война е. Тя белязва живота на всички. През декември 1942 училището започва да изработва оръдейни и картечни шейни за коли, необходими на войската.

S5

През годините училището се развива. Нараства продукцията на училището. То произвежда гаечни, тръбни и френски ключове, чукове, лъкове за ножовки, бормашини, шлосерски менгемета, започва работа по изработка на стругове и фрези.

Началото на учебната 1947/1948 година училището е вече Средно механотехническо училище «Никола Йонков Вапцаров» с отдели по превозни средства и мебелировка.

S7

Учебната 1955/1956 година училището се представя с хоров състав, театрален състав, оркестър и солови инструменталисти. В националните спортни състезания участват състезатели по лека атлетика и отбор по баскетбол.