09122020AI
09122020

Днес в часа по „Професионално ориентиране“ на 9а клас гост-лектор беше Александър Иванов, Educational Director in SoftUni. Темата на лекцията беше „Програмиране“, но засегнати бяха по-глобални въпроси за личностното и професионално развитие в условията на бързо развиващи се технологии и научни открития. Поколението на дигиталната ера, чийто представители са именно днешните гимназисти, има огромни предимства, разполагайки с цялата информация, която е достъпна на един клик разстояние. Технологиите са предимство, но и отговорност. Този път на развитие не е лек, защото възрастните нямат достатъчно опит в него, за да бъдат полезни. Проблемите, които днес трябва да се решават, само преди няколко години не са съществували. Пътят, който води към успех, е да бъдеш целенасочен и да се трудиш упорито.

Лекторът запозна учениците с три професионални области, които в момента са перспективни, предпочитани и добре развиващи се и такива ще останат в близките години – програмиране, дизайн и маркетинг.

Учениците зададоха интересни въпроси: “Човечеството ще насели ли Космоса?”, “Каква е ролята на парите и трябва ли те да бъдат цел?”, “Геймърството ще се превърне ли в желана и добре платена професия?”. Александър Иванов отговори с удоволствие и на лични въпроси като има ли идол и по колко часа на ден работи.

Лекторът обобщи, че независимо какво правиш, най-важно е да бъдеш добър човек с добри помисли, делата ти да са в полза на останалите и със своето поведение да будиш у хората респект и възхищение. Всичко това, примесено с труд, упоритост и любов към професията, неминуемо ще доведе до успехите, към които се стремиш и ще ти донесе много радост и удовлетворение.