Иновативна ПРОФЕСИОНАЛНА ТЕХНИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ
"Н. Й. ВАПЦАРОВ"

Иновация2
ИновацияИсо

Иновативен форум, юни 2021

Иновативен форум

ИНОВАТИВЕН ФОРУМ

„ИНОВАТИВНИ ПРАКТИКИ В ОБРАЗОВАНИЕТО“

ПОД МОТОТО:

„ОТ ИНОВАЦИИ ДНЕС КЪМ УСПЕХ УТРЕ“

 

Събитието беше организирано от Иновативна професионална техническа гимназия „Н. Й. Вапцаров“, Враца със съдействието на РУО – Враца като дейност от Националната програма „Иновации в действие“ и се проведе на 10 и 11 юни 2021 г.

Във форума участват 90 учители и ученици от осем училища.

В Младежки дом – Враца на 10 юни 2021 г. от 11.00 часа своите иновации  представиха шест иновативни училища от област Враца: СУ „Козма Тричков“, Враца; ОУ „Васил Левски“, Враца; ОУ „Н. Й. Вапцаров“, с. Селановци; ОУ „Св. Климент Охридски“, Бяла Слатина; ПГТР, Враца и две училища от други региони – партньорите на ПТГ „Н. Й. Вапцаров“ по НП „Иновации в действие“: Иновативна професионална гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“, гр. Бургас и Професионална техническа гимназия „Симеон Велики“, гр. Велики Преслав.

Училищата участници бяха подготвили интересни презентации, свързани с училищния живот и традиции, профила на обучаваните ученици и въведените от тях иновации на различни теми като: „Обучение по финансова грамотност“; „Едно училище – две иновации“; „Природата – това сме ние“; „Иновативно бинарно обучение по кетъринг“; „Развитие на вътрешна мотивация у учениците за професионална реализация“; „Киберлаб – работилница на бъдещето“ .

 Домакините и гостите на форума демонстрираха резултатите от прилаганите иновации чрез интересни практически занимания като тренинг „Интервю за работа“, ателие „Емоционална интелигентност и личностно развитие“, пърформанс по кетъринг и видеоклип „От класната стая към реална работна среда“.

Във втория ден от форум бяха посетени  иновативни уроци в ПТГ „Н. Й. Вапцаров“- Враца и се проведе дискусия по изпълнението на Националната програма „Иновации в действие“.

Img 1693
Img 1721
Img 1859

Иновацията през погледа на учениците

Аз, програмистът – вдъхновяваща лекция на СофтУни

Днес в часа по „Професионално ориентиране“ на 9а клас гост-лектор беше Александър Иванов, Educational Director in SoftUni. Темата на лекцията беше „Програмиране“, но засегнати бяха по-глобални въпроси за личностното и професионално развитие в условията на бързо развиващи се технологии и научни открития. Поколението на дигиталната ера, чийто представители са именно днешните гимназисти, има огромни предимства, разполагайки с цялата информация, която е достъпна на един клик разстояние. Технологиите са предимство, но и отговорност. Този път на развитие не е лек, защото възрастните нямат достатъчно опит в него, за да бъдат полезни. Проблемите, които днес трябва да се решават, само преди няколко години не са съществували. Пътят, който води към успех, е да бъдеш целенасочен и да се трудиш упорито.

Лекторът запозна учениците с три професионални области, които в момента са перспективни, предпочитани и добре развиващи се и такива ще останат в близките години – програмиране, дизайн и маркетинг.

Учениците зададоха интересни въпроси: “Човечеството ще насели ли Космоса?”, “Каква е ролята на парите и трябва ли те да бъдат цел?”, “Геймърството ще се превърне ли в желана и добре платена професия?”. Александър Иванов отговори с удоволствие и на лични въпроси като има ли идол и по колко часа на ден работи.

Лекторът обобщи, че независимо какво правиш, най-важно е да бъдеш добър човек с добри помисли, делата ти да са в полза на останалите и със своето поведение да будиш у хората респект и възхищение. Всичко това, примесено с труд, упоритост и любов към професията, неминуемо ще доведе до успехите, към които се стремиш и ще ти донесе много радост и удовлетворение.

09122020ai
09122020

Представяне на иновация

Ноември 2019

Представяне на иновация на семинар за обмен на добри практики в професионалното образование във Вършец, с участие на представители на професионални гимназии и училища с професионално образование от областите Видин, Монтана, Враца и Ловеч.

Гости на инициативата бяха инж. Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката, г-жа Маргарита Гатева, директор на дирекция „Професионално образование и обучение“ и инж. Чавдар Здравков – експерт в дирекция „Професионално образование и обучение“.

Logo Inovativni 234x300

ЗАПОЗНАВАНЕ С ПРОФЕСИИ -
ПОСЕЩЕНИЕ ВЪВ ФИРМА
"ЛЕСТО ПРОДУКТ" ООД, ГР. ВРАЦА